O autorze
Prezentujemy analizę etykiet i przegląd zawartości produktów spożywczych dostępnych na polskim rynku. Tłumaczymy trudne pojęcia i rozszyfrowujemy skróty. Wskazujemy, które produkty warte są uwagi świadomego konsumenta – a które niekoniecznie.

Zestawienie kefirów

Kefir to napój fermentowany przy użyciu ziaren kefirowych (naturalnych skupisk mikroorganizmów). Doskonale gasi pragnienie, orzeźwia, a przy tym dostarcza organizmowi cennych składników odżywczych. Warto go pić, ponieważ łagodzi problemy trawienne, zapewnia właściwą mikroflorę jelitową i wzmacnia układ odpornościowy. Wybieraj kefiry wysokiej jakości, które nie zawierają zbędnych dodatków!

Na jaki kefir warto zwrócić uwagę? Powyżej w galerii znajdziesz zestawienie tych, które warto kupować.

W sprzedaży są również inne kefiry wysokiej jakości, bez zbędnych dodatków, które warto kupować. Jeśli masz akurat taki w domu to podeślij nam etykietę. A może robisz kefir sam/-a?

Jakość kefirów sklepowych jest w miarę dobra. Łatwiej jest mi kupić dobrej jakości kefir niż np. śmietanę albo jogurt. Rzadkością są negatywne składy kefirów. W bazie produktów mamy tylko jeden kefir naturalny, który ma negatywną ocenę (osoby ciekawe tego jaki to produkt zapraszam tutaj – jednak mam nadzieję, że skład tego kefiru już się zmienił).

Odradzam zakup smakowych kefirów, ponieważ zawierają zbędne składniki. Przykładem jest Kefir z ogórkiem i koperkiem Jana, który zawiera m. in. glutaminian sodu i syrop glukozowo-fruktozowy. Ogólnie smakowy nabiał nie jest najlepszym rozwiązaniem.
Trwa ładowanie komentarzy...